Raskauden toinen kolmannes

Raskauden toinen kolmannes sisältää raskausviikot 13-24.

Raskausviikot 13-16

Tässä vaiheessa raskautta osa odottajista alkaa tuntea vauvan hentoja liikkeitä. Liikkeitä voi kuvailla esimerkiksi perhosiksi vatsassa tai pieneksi kuplinnaksi. Mikäli et vielä tunne vauvasi liikkeitä ei syytä huoleen!

Vauvasi osaa nyt avata ja sulkea suunsa. Hän nielee lapsivettä. Vauva myös kurtistelee kulmiaan ja imee peukaloaan. Vauvasi saattaa myös haukotella tai nikotella.

Sikiölle kehittyy myös tuntoaisti tässä vaiheessa raskautta. Hajuaisti ei vielä ole kehittynyt, mutta makuaisti on. Sikiö maistaa lapsiveden eri maut. Lapsiveden makuun vaikuttaa odottavan äidin syömä ruoka.

Raskausviikosta 15. eteenpäin sikiö alkaa kuulla. Lapsiveden läpi hän kuulee sydämesi sykkeen, vatsasi äänet ja sinun äänesi.

Lähde

Raskausviikot 17-20

Vauvasi lihakset vahvistuvat. Lihasten vahvistumisen myötä sen liikeet voimistuvat. Vauva liikuttaa raajojaan ja kääntyilee. Jos vauva painaa jaloillaan kohdun seinämää voi se tuntua sinusta potkuilta. Silitä ja taputa vatsaasi hellästi näin kerrot vauvallesi että olet lähellä.

Sikiön aivot kehittyvät nyt vauhdilla. Aivoissa on jo 12-13 miljardia hermosolua. Sikiö alkaa pian muistaa aistimuksia.

Sikiön haima alkaa tuottaa insuliinia ja keuhkot kypsyvät. Insuliinin myötä sikiö pystyy hyödyntämään sokeria ja rasvaa kasvussaan.Sikiö tekee myös hengitysliikkeitä, mutta ne eivät ole vielä säännöllisiä.

Lähde

Raskausviikot 21-24

Vauvan aivot kehittyvät nyt vauhdilla. Aivojen hermoyhteydet kehittyvät ja se tarkoittaa että vauvasi ymmärtää aistielimien kautta tulevia viestejä. Vauva alkaa muistaa hajuja ja makuja.

Vauvasi liikkuu myös paljon. Kun laitat käden vatsallesi saattaa vauva tulla kätesi lähelle. Tämä on upea hetki! Vauva alkaa reagoida entistä enemmän ääniin. Vauva reagoi musiikkiin ja tuttuihin ääniin. Vauva on myös erittäin herkkä aggressiivisille äänille, joten on tärkeää pysytellä rauhallisessa ympäristössä.

Sikiön vartalo alkaa muistuttaa vauvan vartaloa. Ihon alle alkaa muodostua rasvavarastoa ja vauva alkaa olla pulleampi.Vauvan ihoa peittää täysin suojaava rasvakerros, jota kutsutaan myös vauvakinaksi.

Lähde