Viimeinen kolmannes

Raskauden viimeinen kolmannes ajoittuu raskausviikoilta 25. raskauden loppuun.

Viikot 25-29

Vauva valmistautuu nyt kohdun ulkopuoliseen elämään. Keuhkot ovat nyt rakenteellisesti valmiit, mutta ne eivät ole vielä kypsät. Hengitysliikkeiden rytmi on nyt säännöllistyneempi.

Vauvan ruumiinlämmön säätely on nyt automaattista. Vauva pystyy siis sovittamaan ruumiinlämpötilän sopivaksi ulkolämpötilaan synnyttyään. 

Vauva vie kohdussa entistä enemmän tilaa eikä mahdu enää liikkumaan kuten aiemmin. Vauvan vartaloon kertyy enemmän ihonalaista rasvaa ja ihon rypyt tasoittuvat.  Vauva imee peukaloaan ja tutustuu maku- ja hajuaisteihinsa.

Vauvan silmät ovat auki ja hänellä on pitkät silmäripset. Pian hän voi nähdä valaistuksen vaihtelut vatsan läpi. Vauva on edelleen herkkä ulkoisille ääniärsykkeille, erityisesti sinun ja puolisosi äänille, mahdollisten sisarusten äänille ja tietylle musiikille. Hän voi reagoida valoon ja osoittaa reaktiot liikkumalla ja kiihtyneellä pulssilla.

Lähde

Viikot 30-33

Vauva kasvaa hurjaa vauhtia! Kahden viimeisen kuukauden aikana vauvan paino kaksinkertaistuu ja hän kasvaa pituutta noin 10 cm.

Kahdeksannen raskauskuukauden aikana vauvasi kääntyy pysyvästi synnytysasentoon eli lähtöasemiin! Tämä tarkoitaa 95 prosentissa tapauksista tarkoittaa raivotarjontaa eli pää alaspäin, vartalo taipuneena ja selkä vasemmalla puolella. 
Synnytystä odotellessa tapahtuu viimeiset kehityksen hienosäädöt, ja luusto tiivistyy, hiukset kasvavat, ihosta tulee vaaleanpunainen ja lisäksi kynnet kehittyvät valmiiksi.  

Vauvasi munuaiset tuottavat noin 30 ml virtsaa tunnissa ja suolisto täyttyy vähitellen mekoniumista eli lapsenpihkasta, joka on vauvan ensimmäisen ulosteen muodostavaa mustaa, paksua ja sitkeää ainetta.

Kahdeksannen kuun loppu puolella vauvasi on jo alkanut laskeutua synnytyskanavaan. Saatat tuntea pientä paineen tunnetta tai erilaisia kipuja alavatsassa. Ne kuuluvat asiaan, koska lantion nivelsiteet alkavat löystyä, jotta vauvalle muodostuu tilaa syntyä. 

Lähde

Viikot 34-37

Vauvasi on nyt valmis syntymään! Hän näyttää samalta kuin synnyttyäänkin. Hento karvapeite (lanugo), joka aikaisemmin peitti vauvan ihoa, on nyt poissa, samoin ihoa suojannut rasvakerroskin (vernix caseosa). Lisäksi ihonalainen rasvakerros kasvaa entisestään. 

Sydämen ja keuhkojen verenkierto alkaa toimia, kun vauva tulee kosketuksiin ilman kanssa. Hän pystyy hengittämään itse. Viimeisen viikon aikana keuhkorakkulat tyhjenevät ja laajenevat ja ilmatiet kehittyvät. 

Viikot 37->

On mahdotonta ennustaa tarkalleen, milloin vauva syntyy. Laskettua aikaa kannattaa pitää suuntaa antavana päivänä, ja synnytys voi hyvin tapahtua kaksi viikkoa sitä ennen tai sen jälkeen. Neuvolassa vauvasi hyvinvointia tarkkaillaan nyt hyvin ahkerasti!

Lähde