Vinkit ensikenkien valintaan
Ensikengät ovat nimensä mukaan lapsen ensimmäiset kengät. Tässä artikkelissa keskitytään kertomaan millaiset ovat hyvät ensikengät ja kuinka valita lapselle oikean kokoiset kengät.
Omat vanhempani ovat monesti muistelleet minun punaisia ensikenkiäni ja kertoneet samalla, mitenlapsuudessani lapsen ensikenkien kuului olla hyvin tukevat ja varrelliset - sellaiset, jotka aikuisen silmään näyttävät "hyviltä" kengiltä. Näin kuvittelin pitkään itsekin, kunnes eksyin joskus lukemaan tämän Lähiömutsi-blogin kirjoituksen aiheesta. Sen jälkeen tietoa pitikin etsiä vielä vähän lisää. Löysin netin syövereistä hyvän oppaan lasten kenkien valintaan apuvälinealalla toimivan Respectan sivuilta ja olen viime aikoina lueskellut sitä innokkaana läpi. Sivuilla vauvan ja taaperon kengiksi suositellaan etenkin ohutpohjaisia tossuja, vaikka talvella lämpimät jälkineet on toki oltava, etteivät lapsen jalat pääse paleltumaan. Myös Terveyskirjastossa suositellaan kevytjalkineita tai tossuja, joilla kävely muistuttaa paljain jaloin kävelemistä.
Kun sinne kenkäkaupoille sitten suuntaan, niin aion ottaa mukaani paperinpalan, johon olen piirtänyt pojan jalan mallin, sekä listan, jonka sisältö löytyy sekä Lähiömutsin kirjoituksesta että tuolta Respectan oppaasta. Lapsen jaloille hyvät ja terveelliset kengät:
- riittävästi käynti- ja kasvuvaraa
- ohut ja taipuisa pohja, joka taipuu etenkin päkiän kohdalta
- muotoilematon sisäpohjallinen
- ei kantakorkoa- suora ja leveä lesti
- kengänkärki ei nouse ylös maasta
- nauha- tai tarrakiinnitys, joka mahdollistaa jämäkän kiinnityksen eri kokoisiin jalkoihin
- hengittävä materiaali, esim. nahka tai kangas
Miksi ensikenkiin, tai lapsen kenkiin ylipäätään, sitten kannattaisi kiinnittää niin paljon huomiota? Respectan sivuilta selviää, että lapsena käytetyt vääränlaiset kengät aiheuttavat jalkojen virheasentoja ja muuttavat luonnollisen liikkumisen mallia, mikä on syynä moniin aikuisiän jalkaongelmiin. Suurimmalla osalla lapsista on syntyessään täysin terveet jalat, mutta vääränlaisten jalkineiden vuoksi monelle ilmaantuu erilaisia jalkoihin liittyviä ongelmia, kuten vaivaisenluu, lättäjalkaisuus tai vasaravarpaat, jo ennen parinkympin ikää. Kenkien ominaisuuksiin kannattaa todealla kiinnittää huoniota, sillä esimerkiksi jo yhden sentin kantakorko muuttaakävelyn mallia ja kehon asentoa siten, että se pienellä lapsella vastaa samaa kuin aikuinen kävelisi korkokengillä, aika hurjaa! Liian napakka jalkine ja muotoilevat tuet rajoittavat puolestaan jalan normaalia kehitystä, passivoivat lihaksia ja heikentävät jalkaterien verenkiertoa. Minä en voi tietää johtuvatko lättäjalkani siitä millaiset kengät minulle on lapsena puettu, mutta mieluiten kuitenkin otan oman lapseni kanssa varman päälle, enkä tieten tahtoen aiheuta tälle jalkojen kanssa sellaisia myöhempiä ongelmia, jotka voivat pahimmillaan heijastua koko muuhunkin fyysiseen hyvinvointiin. Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus olla mikään pelotteluteksti tai paasaus siitä, että vääränlaiset kengät takuuvarmasti pilaavat lapsen jalat, vaan innostuin nyt vain perehtymään tähänkin asiaan perinpohjaisesti niin kuin minulla välillä on tapana.
Markkinoilla on vaikka minkälaisia lasten kenkiä, ja todellisuudessa voi olla melkoisen työn takana löytää sopuhintaisia kenkiä, joissa KAIKKI yllä mainitut hyvien kenkien ominaisuudet täyttyisivät. Olen huomannut, että varsinkin sellaisia kenkiä, joissa varpaat eivät nousisi ollenkaan ylös maasta saa oikein etsimällä etsiä.
Teksti: Askeleita- blogi
Lapsen jalan mittaaminen
Teippaa paperi lattiaan niin, että paperin pääty alkaa jalkalistan vierestä. Aseta lapsi seisomaan selkä seinää vasten niin, että hän seisoo paperin päällä. Tässä vaiheessa on hyvä olla kaksi henkilöä, ainakin jos lapsi ei seiso vielä tukevasti. Toinen voi pitää kainaloiden alta lasta ja toinen asettaa lapsen kantapään jalkalistaa vasten, jalkaterä kohtisuoraan seinästä.
Tässä kohdassa on hyvä varmistaa, että kantapää todella on kiinni listassa ja että varpaat on suorassa, ei kippurassa. Vedä viiva paperiin pisimmän varpaan päähän.
Jos tilanne sallii, voit mitata molemmat jalkaterät vuorotellen. Mittauksen aikana lapsen lahjonta on tietysti sallittua, eli huomio kannattaa kiinnittää vaikka johonkin syötävään tai kivaan tavaraan/leluun, etenkin jos lapsi ei ole kovin halukas yhteistyöhön.
Kun lapsi on astunut pois paperilta, mittaa etäisyys jalkalistasta piirtämääsi viivaan/viivoihin. Tällä samalla ohjeella voi mitata isommankin lapsen jalan, siihen ei tosin taida tarvita enää kahta aikuista, kun isompi osaa noudattaa neuvoja ja hänelle voi selittää mitä tehdään. Käytä saamaasi jalkaterän mittaa valitessasi oikean kokoiset kengät PikkuJalat-verkkokaupasta.
Ensiaskelkenkiin hyvä käynti- ja kasvuvara on yleensä n. 1-1,5cm. Jos kenkien varsinainen käyttöaika ei ole juuri heti ja kun pienen jalka voi kasvaa n. 2mm (0,2cm) kuukaudessa, niin silloin kannattaa ainakin huomioida tuo 1,5 cm kasvuvara.
Myös kengän lestiin kannattaa kiinnittää huomiota; pullealle jalalle tarvitaan leveä/tilavalestinen kenkä ja hoikalle kapea/normaalilestinen kenkä. PikkuJalat-verkkokaupassa on kirjoitettu kunkin kenkämallin kohdalle tuotetietoihin lestistä ja jokainen kenkäkoko on mitattu erityisellä kenkien sisämitalla, jotta oikean koon valinta olisi helppoa.
Ohje & kuvat: Askeleita perheenä-blogi