Vauvana päiväkotiin

Hannalla on kaksi lasta joista kumpikin on mennyt päiväkotiin ensimmäisen kerran 10kuukauden iässä. Esikoinen oli ensimmäisessä päiväkodissaan vain kolme kuukautta, koska Hannan jäädessä uudelleen äitiyslomalle jäi lapsi hänen kanssaan kotiin. Asuntolaina ei lyhenny, kotona olemalla, eikä hoitovapaasta saa sellaisia rahoja jotta kotihoito ja lainanlyhennys olisi taloudellisesti kannattavaa, tämä oli suurin syy miksi Hannan lapset ovat aloittaneet hoitouransa aikaisin.

Esikoisen aloittaessa päivähoidon haki Hanna hänelle paikkaa vuorohoitopäiväkodista, Suureksi onneksi he saivat paikan juuri toivomastaan paikasta. Hannan tekemä vuorotyö vaikutti suuresti hoidon tarpeen määritelmään. Työvuoron alkaessa tai päättyessä ei muut hoitomuodot olisi olleet avoinna. 

Kun Hannan lapset aloittivat molemmat päiväkodin hänen toisen äitiyslomansa jälkeen, haki perhe paikkaa tavallisesta kunnallisesta päiväkodista. Paikkaa hakiessa heille sanottiin että alle 3-vuotiaita ei otettaisi päiväkotiin vaan heidät pyrittäisiin sijoittamaan perhepäivähoitoon. Hannan esikoinen tarvitsi tuolloin vielä enemmän huomiota perussairautensa takia, kuin niin sanottu normaali lapsi, eikä Hanna miehensä kanssa suostunut siihen he veisivät lapset kahteen eripaikkaan päiväksi hoitoon. Loppujen lopuksi kummallekin lapselle löytyi samasta päiväkodista paikat. 

Lasten aloittaessa päiväkodissa oli ryhmässä noin 20lasta ja kasvattajia 3+1. Lapset olivat iältään alle 3-vuotiaita. Kummallakin hoidon aloittamiskerralla Hanna kävi tutustumassa lasten kanssa päiväkotiin. Noin viikkoa ennen varsinaista hoidon aloittamista he aloittivat käymällä pieniä pätkiä päiväkodissa. He tutustuivat päiväkodin pihaan osallistumalla ulkoiluun. Lisäksi he kävivät leikkimässä, syömässä ja nukkumassa päiväkodissa saadakseen kosketuksen kaikkeen päiväkodissa tapahtuvaan. Kertaakaan harjoitellessa lapset eivät jääneet ilman äitiä hoitopaikkaan. Erikunnilla on erilaiset tutustumista koskevat tavat. Hannan ollessa päiväkodissa töissä oli tavallista että lapsi sai tutustua kerran parituntia hoidon arkeen ilman vanhempiaan, Hannan perheen asuinpaikkakunnalla näin ei ollut. Mikäli tälläiseen tutustumiseen olisi halunnut, olisi hoito ja maksut lähteneet pyörimään siitä päivästä, kun lapsi jäi yksin ilman vanhempaa päiväkodin vastuulle. Tästä syystä Hannan perheen lapset tutustuivat hoitopaikkaan vain vanhimman seurassa.

Vuorohoidossa vanhempien toiveet otettiin paremmin huomioon. Lapsi sai esimerkiksi nukkua vaunuissa ulkona päiväunet. Tavallisessa päiväkodissa, kaikki paitsi unimaito rituaalit jouduttiin lasten kohdalla muuttamaan. Lapsi ei saanut nukkua ulkona, kuumana kesäpäivänä lapsi ei saanut kosteaa harsoa päälleen, koska päiväkodin lakanat olisivat kastuneet ja sängyt mahdollisesti homehtuneet.

Ensimmäiset päivät hoidossa sujuivat lapsilla hyvin. Äidistä se oli tietenkin kamalaa ja tuntui hirveältä jättää lapset hoitoon vieraalle ihmiselle. Ensimmäisenä hoitopäivänä ja vuotena lapset olivat hoidossa vain noin kuusi tuntia. Nykyisin lastenhoitoaika on kahdeksasta tunnista yhdeksään tuntiin päivässä. Hannan tehdessä taas kokoaikaista työviikkoa. Ensimmäisenä hoitovuotena Hanna teki lyhennettyä työpäivää.

Hanna ei ole katunut lasten hoitoon laittoa, vaikka häntä onkin harmittanut ettei ole voinut olla kotona lasten kanssa niin pitkään kuin olisi toivonut. Toisaalta lapsista on kasvanut sosiaalisia ja empaattisia pieniä tulevia koulu- ja eskarilaisia, joten hän ei koe että he olisivat jääneet mistään paitsi. Yhteisinä vapaapäivinä he ovat tehneet perheen yhteisiä juttuja.

Mitä vinkkejä antaisit heille jotka suunnitelevat laittavansa lapsen alle vuoden iässä päivähoitoon? 

"Itke kun itkettää, soita ensimmäisinä päivinä hoitoon jos siltä tuntuu. Lapsesi pärjää todennäköisemmin paremmin kuin sinä. Anna lapselle aikaa tottua muutokseen ja ota vastaan se ikävä ja kiukku mitä hän sinulle hoidon jälkeen antaa. Näytä lapselle rakastavasi häntä vaikka et olekkaan hänen kanssaan joka hetki.Päiväkodin tätinä voin sanoa että helpompaa on ottaa vieraslapsi vastaan kuin antaa oma lapsi vieraalle hoitoon. Kotihoito ei ole äitiyden mittari, tee se mitä sinun täytyy tehdä ja minkä koet oikeaksi perheesi edunmukaiseksi.

Ota selvää kaikesta mitä päiväkoti tarjoaa, äläkä odota että he pystyvät hyppimään päällään juuri sinun kullanmurusi takia, syliä he varmasti hänelle antavat niin paljoin kuin lapsesi sitä tarvitsee.

Usko tai älä, sinä ja lapsesi selviätte hoidosta."

Julkaistu ensimmäisen kerran 2.4.2016

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita