Kiinteiden aloittaminen

Kiinteiden ruokien aloittaminen voi aiheuttaa paljon kysymyksiä. Tässä artikkelissa perehdymme siihen milloin kiinteät voi aloittaa ja miten aloitus kannattaa toteuttaa. 

Milloin aloittaa kiinteiden ruokien tarjoaminen?

Äidinmaito turvaa täysiaikaisena syntyneen terveen vauvan ravitsemuksen puolenvuoden ikään asti. Täysimetyksellä oleva vauva tarvitsee äidinmaidon lisäksi vain D-vitamiinia 10 mikrogrammaa päivässä kahden viikon iästä alkaen. 

Jos yli 4 kuukauden ikäinen vauva tarvitsee kasvunsa tueksi äidinmaidon lisäksi muuta ravintoa on kiinteiden ruokien aloitus parempi vaihtoehto kuin korvikkeeseen siirtyminen. Korvikkeeseen siirtyminen voi vaarantaa imetyksen jatkuvuuden. 

Pelkästään korviketta syöville vauvoille kiinteiden ruokien tarjoilu aloitetaan 4-6kuukauden iässä. 

Vauvan suolista ei ole valmis kiinteään ruokaan ennen 4 kuukauden ikää. Kiinteiden ruokien aloitus on aina vauva kohtainen asia. Siinä tulee ottaa huomioon vauvan yksilölliset valmiudet ja tarpeet. 

On tärkeää muistaa että kiinteiden maisteluvaiheessa maito on edelleen lapsen pääasiallinen ravinnon lähde. Imetystä suositellaankin jatkettavaksi ainakin vuoden ikään asti ja perheen tarpeet huomioon ottaen pidempäänkin. 

Miten aloittaa maistelu?

Maistelu aloitetaan hyvin pienistä määristä. Alussa määrät voivat vaihdella lusikankärjellisestä muutamaan teelusikalliseen. Jos maistelu aloitetaan vasta puolenvuoden iässä voidaan se aloittaa suoraan sormiruoalla. Puolenvuoden iässä maistelun voi aloittaa heti monipuolisesti. Vauva saa maistella heti alusta alkaen uusia ruokia monipuolisesti. Nykysuositusten mukaista ei ole hidas totuttelu yksittäisiin uusiin ruoka-aineisiin. 

Lapsi voi vähitellen jo 4 kk iästä lähtien siirtyä syömään samaa ruokaa kuin muu perhe. Suolan ja sokerin käyttöä on tärkeää välttää imeväisikäisen ruokavaliossa. 

Keskustele aiheesta foorumilla: Kiinteiden aloitus

Julkaistu: 14.4.2017

Lähteet: Imetyksen tuki RY & THL

Kuva: pixbay

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita